Пловдивска Православна телевизия





Пловдивска православна телевизия започва излъчване на 11 февруари 2010 г. през уеб страницата на Пловдивска митрополия. Новият сайт е представен със Света божествена литургия в храма "Света Марина". Пловдивска православна телевизия е част от дългосрочен медиен проект на Пловдивска митрополия за диалог на Българската православна църква с обществото. Продуцент на продукцията на телевизията е митрополията, а в екипа работят богослови, свещеници и журналисти под ръководството на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. "С тази телевизия спасителното слово Божие ще достига до сърцата на повече хора", каза той. Директор на сайта и на телевизията е Негово Високопреподобие архимандрит Арсений. Другите членове в екипа са журналистката Евелина Здравкова, инж. Йордан Василев, Антон Йорданов, Ангел Ангелов, отец Емил Паралингов и отец Евгени. Първото предаване на новата интернет телевизия се казва "Блага вест", като в него се представят евангелски текстове за всеки делничен и празничен ден. В рубриката "Слово на пастира" различни свещеници дават духовни напътствия. По телевизията се излъчват литургии на живо, филми с православна насоченост и открити уроци по вероучение.

На 10 декември 2010 г. с Удостоверение № 01-145, издадено от Съвета за електронни медии, Пловдивската православна телевизия получи лиценз за излъчване на своята програма чрез кабелни електронни съобщителни мрежи и сателит в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. Одобреният програмен профил е специализиран – културно-образователен. Дневната продължителност на излъчване е 24 часа. Така, по-малко от една година след официалното си стартиране, ППТВ навлезе в нов етап от своето развитие. Наред с излъчването по интернет, телевизията на Пловдивската света митрополия вече може да бъде гледана и по кабел с тенденцията да стане достъпна за аудиторията на цялата Пловдивска епархия.

Негово Високопреподобие архимандрит Арсений, духовен наставник и ръководител на ППТВ, споделя, че същинското кабелно излъчване на православната епархийска програма е стартирало през м. март 2011 г. след сключване на договор с най-големия кабелен оператор у нас Blizoo. Архимандрит Арсений отбелязва също така и факта, че от началото на 2011 г. екипът на телевизията има и нов директор – г-жа Мариана Великова. Амбицията на ППТВ е по-скоро да бъде качена на сателит, така че да покрие възможно най-много абонати, а междувременно да развие собствената си продукция чрез създаване на филми за храмове, за манастири и за всички останали аспекти на църковния живот.

Пловдив 4000, улица Отец Паисий 21-А
телефон: 032/ 395 560, 395 561
e-mail: pptv@abv.bg
web-site: www.plovdivskamitropolia.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар